praca w KWK jako elektromonter

Nie wiesz gdzie zamieścić swój post? zamieść go w tym dziale, a moderatorzy lub inni użytkownicy forum, przeniosą go w odpowiednie miejsce.

praca w KWK jako elektromonter

Postprzez ciscoc » 02 Paź 2011, 16:51

Witam, zwracam się do forumowiczów aby wypowiedzieli się na temat pracy elektromontera w KWK, interesuje mnie jak wygląda praca na tym stanowisku czym można się zajmować, gdzie można trafić do jakiego działu, wiem że na przodku jest elektromonter ale nie wiem czym się zajmuję ponadto w ilu osób wykonuje się pracę czy pojedynczo czy dwuosobowo. Będę wdzięczny za odpowiedzi.
Awatar użytkownika
ciscoc
Poziom 3
Poziom 3
 
Autor tematu
Posty: 269
Rejestracja: 02 Paź 2011, 16:46
Podziękował : 16 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy
    Windows XP Firefox

Reklama

Re: praca w KWK jako elektromonter

Postprzez Ajpier » 03 Paź 2011, 19:36

ciscoc napisał(a):interesuje mnie jak wygląda praca na tym stanowisku czym można się zajmować

Poczytaj wszystkie posty na tym forum a przekonasz się na czym polegają problemy i z jakimi można się spotkać. Jest ich oczywiście o wiele więcej ale spotkać może cię wszystko. Na tym polega praca elektryka, na budowaniu urządzeń, konserwacji i usuwaniu usterek, a później demontażu i budowy w innym rejonie. I tak w koło.
To ile ludzi pracuje w rejonie wynika z pracy jaka została zlecona. Nie ma sensu opisywać jak wygląda praca elektryka bo jest tego za dużo. Chcesz pracować na kopalni to pracuj, a wiedza przyjdzie z czasem.
Dziś mi się nie chce.
Awatar użytkownika
Ajpier
Moderator
Moderator
 
Posty: 581
Rejestracja: 26 Maj 2010, 19:08
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy
    Windows Vista Firefox

Re: praca w KWK jako elektromonter

Postprzez ferdas » 11 Paź 2011, 22:07

powiem Ci szczerze jeśli masz wybór oddziału na kopalni to jeśli zakładasz że chcesz być elektrykiem musisz się zastanowić czy potrafić myśleć . na przykład u nas na oddziele mee odsługującym ściany i odstawę główną są dwie a może nawet i trzy grupy elektryków Pierwsza grupa elektrycy fachowcy zrobią prawie wszystko (super mózgi) chodzą do ścian i ktoś z głową musi odstawy pilnować, Druga grupa elektryk mniej rozgarnięty idzie tam gdzie malo ludzi i musi być pod nadzorem przodowego żeby czegoś nie zawalił a trzecia grupa brygady przenieść zlikwidować z powiedzmy 10 osób jedna ma klamory żeby na przykład wypiąć 120`tke i skrócić sieć a reszta plecówa. a jak nie masz myśli technicznej to lepiej najlepiej za zwykłego górnika i spokojna głowa że ciśnienie za małe że coś sie nie załącza
Awatar użytkownika
ferdas
Nowy na forum
Nowy na forum
 
Posty: 12
Rejestracja: 11 Paź 2011, 21:37
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
    Windows 7 Firefox

Re: praca w KWK jako elektromonter

Postprzez maniek » 12 Paź 2011, 04:10

chodzisz z kimś jakies 4 miechy a póżniej wiadomo urlopy i bywa tak że samemu utrzymujesz nawet 2 alpiny to kopalnia jestas elektryk to w razie awarii ściągna cie nawet w takie miejsca gdzie juz od lat nikogo niebyło
Awatar użytkownika
maniek
Nowy na forum
Nowy na forum
 
Posty: 1
Rejestracja: 18 Wrz 2011, 11:12
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
    Windows XP Chrome

Re: praca w KWK jako elektromonter

Postprzez dedito » 18 Paź 2011, 16:26

A ja pamiętam jeszcze to, że praca elektryka to nie tylko "grzebanie" przy urządzeniu ale też ciężka praca fizyczna. Nie mam tu na myśli zbrojeń itp. ale np. co mi utkwiło w pamięci to przeciąganie kabla takiego np. 6kV. Jak nie było maszyny dostępnej, która by to pociągnęła to dawaj na ramie i heja. Średnia przyjemność:) ale człowiek na dole przyzwyczaja się do rzeczy ekstremalnych względem powierzchni.
Awatar użytkownika
dedito
Poziom 3
Poziom 3
 
Posty: 253
Rejestracja: 15 Cze 2011, 17:35
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
    Windows XP Firefox

Re: praca w KWK jako elektromonter

Postprzez ElektroMan » 07 Lis 2011, 22:34

ferdas u nas mowia tak ze elektrycy dziela sie na : KABLOWCÓW, 5-CIO DRUTOWCÓW, FACHOWCÓW

KABLOWCY - typowa tania sila robocza (tania bo na panskich dniowkach)
5-CIO DRUTOWCY - podlacza zasilanie, odplyw, sterowanie i dadza mostek lecz nie usuna awarii
FACHOWCY - to sa goscie ktorzy naprawde umieja elektryke dolowa (reszty nie musze dodawac)

taki mamy podzial ELEKTROMONTEROW

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ElektroMan
Nowy na forum
Nowy na forum
 
Posty: 2
Rejestracja: 07 Lis 2011, 13:35
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
    Windows 7 Chrome

Re: praca w KWK jako elektromonter

Postprzez broda » 09 Lis 2011, 09:25

Dodam że u mnie są jeszcze tacy goście co nazywają się Bateryjka , to są automatycy co zajmują się wiadomo czym ... są tam fachowcy jak i reszta , czyli po skrócie kolejki lub sks-u potrzebny jest kolejny automatyk żeby poprawił po poprzednim .
Awatar użytkownika
broda
Nowy na forum
Nowy na forum
 
Posty: 1
Rejestracja: 07 Lis 2011, 02:50
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
    Windows Vista SeaMonkey

Re: praca w KWK jako elektromonter

Postprzez Yzut » 11 Lis 2011, 19:14

Praca jak każda inna. Czasami coś dajesz pod napięcie, czasami uwalniasz spod napięcia, konserwujesz, i usuwasz awarie. Trzeba chodzić za fachowcami i pytać (dużo pytać i nie udawać, że już znasz temat bo prędzej czy później to wyjdzie). Starzy elektrycy też wszystkiego nie wiedzą i uczą się cały czas bo pojawiają się nowe urządzenia i nowe awarie. No i na koniec to co mówiem każdemu młodemu, bać się prądu bardziej niż "ryle" bo to prowadzi do spokojnego rozsądnego myślenia (zanim włożysz gdzieś paluchy to 5 razy pomyślisz czy to możesz zrobić).
Jeśli nie umiesz czegoś naprawić, to zepsuj to tak aby następny po tobie też sobie nie poradził ;-)
Awatar użytkownika
Yzut
Administrator
Administrator
 
Posty: 111
Rejestracja: 05 Maj 2010, 00:38
Miejscowość: Tychy
Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
    Linux Opera

Re: praca w KWK jako elektromonter

Postprzez cocos » 23 Lis 2011, 13:40

Mam pytanie , ilu elektryków pracuje na "waszych " kopalniach przy obsłudze "ściany" plus odstawa. U mnie np. 1 elektryk jest w "bazie " (czasami ma pomocnika) i 1 lub 2 na odstawie ,zależy od ilości taśm i ich długości ,no i oczywiście sztygar . A jak jest u Was?
Awatar użytkownika
cocos
Nowy na forum
Nowy na forum
 
Posty: 3
Rejestracja: 11 Lis 2011, 13:14
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
    Windows Vista Firefox

Re: praca w KWK jako elektromonter

Postprzez Żabol » 23 Lis 2011, 18:43

hmmm..., to trudne pytanie - chodzi o to że wszystko zależy od tego ilu jest ogólnie ludzi na oddziele, ilu przyszło na zmianę i jakie są roboty uboczne :D, nie mam orientacji jak jest na ścinach ale mogę Ci podać przykład z chodników na KWK Bielszowice, 2 chodniki obok siebie, w sumie 11 przenośników w tym 7 długich gwarków odstawa między poz 840 a 1000m po upadówie, obydwa chodniki po upadzie (bardzo strome) na każdy chodnik pisanych po 2 elektryków (papier wytrzyma :P) a chodzimy po jednym na chodnik - więc jak pójdziesz do przodka to już przepadłeś :D, ale powiem Ci szczerze - ta praca jest zajebista :PPPP
Awatar użytkownika
Żabol
Nowy na forum
Nowy na forum
 
Posty: 4
Rejestracja: 03 Cze 2010, 18:45
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
    Windows 7 Firefox

Następna

Wróć do Inne

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

  • Reklama