Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!
Strony WWWSerwery VPSDomenyHostingDarmowy Hosting CBA.pl

DIAMENT 2200

Dział przeznaczony na informacje dotyczące awarii automatyki. Jak naprawić, co pominąć itd.

DIAMENT 2200

Postprzez robo » 08 Maj 2012, 13:23

Witam szanownych kolegów.
Założyłem temat z myślą o podzielenia się informacjami oraz schematami odnośnie automatyki firmy ELTEL bazującej na sterowniku Diament 2200 pracującej na przenośniku. Proszę o schematy podłączenia SAG-E z IWA oraz magistrale - jak się łęczy; macie jakiś standard łączenia? jakie st kable magistralne cosujecie w praktyce kable - czy wystarczy zwykła magistrala 14x1,5 ? Jakie macie rady -jak magistrale w prosty sposób sprawdzac, etc. - pomóżcie, poradzcie. Czy można samemu NIB-a zrobic?
zgóry dziękuje za poświęcony czas i odpowiedzi :)
Ostatnio edytowany przez robo, 08 Maj 2012, 13:26, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
robo
Poziom 2
Poziom 2
 
Autor tematu
Posty: 146
Rejestracja: 27 Maj 2010, 03:09
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
    Windows XP Opera

Reklama

Re: DIAMENT 2200

Postprzez Ajpier » 08 Maj 2012, 15:39

Na moim chomiku znajdziesz Instalacje na sagach 94EP i 94EK dla Groto-Skata. Powinno ci to zobrazować jak ma to być mniej więcej połączone. Ty pomiędzy tymi Sagami zastosujesz oczywiście SAG-E w ilości jaka chcesz. Generalnie przy podłączeniu blokad masz pewną dowolność bo do dyspozycji masz szereg wolnych kostek {schemat nie zawiera NIB-ów}. Kabel zastosujesz dowolny ekranowany bo nie będziesz korzystał z transmisji. Połączenie do Diamenta to też żadna tajemnica, sygnał do sygnału, priorytet do priorytetu, minus do minusa. Zasilacz zwykły np. EZI-15. NIB-a rzecz jasna samemu nie zrobisz.
Dziś mi się nie chce.
Awatar użytkownika
Ajpier
Moderator
Moderator
 
Posty: 580
Rejestracja: 26 Maj 2010, 19:08
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy
    Windows Vista Firefox

Re: DIAMENT 2200

Postprzez elektrykorz » 08 Maj 2012, 22:16

Nie wiem jak u was na kopalniach, ale u mnie stosujesz taki sprzęt i kable jakie dopuszcza DTR-ka, np do diamentu stosujemy specjalny kabel( nie znam symbolu- taki w niebieskiej izolacji) , ponadto transmisję również podpinamy.
Awatar użytkownika
elektrykorz
Przyjaciel
Przyjaciel
 
Posty: 34
Rejestracja: 19 Lis 2011, 22:35
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 4 razy
    Windows XP Firefox

Re: DIAMENT 2200

Postprzez Ajpier » 09 Maj 2012, 04:25

Niebieski kabel stosuje się do transmisji. SAG-E SAG-EP i SAG-EK tej transmisji nie maja { literka C }. Do podstawowych wersji SAG stosuje się zwykłe magistarle ekranowane. Musiał bym zajrzeć w papiery czy są wyszczególnione jakieś typy ale wiem że na ten temat było coś ogólnikowo podane. Zresztą wątpię by kopalnia kupiła kable specjalnie do SAG-ów bez transmisji. Prędzej sporządzą sprostowanie w DTR tak jak to ma zazwyczaj miejsce.
Dziś mi się nie chce.
Awatar użytkownika
Ajpier
Moderator
Moderator
 
Posty: 580
Rejestracja: 26 Maj 2010, 19:08
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy
    Windows Vista Firefox

Re: DIAMENT 2200

Postprzez elektrykorz » 09 Maj 2012, 22:37

No to macie fajne u mnie tylko to się stosuje co pisze DTR, nie tylko kable ale cały osprzęt
Awatar użytkownika
elektrykorz
Przyjaciel
Przyjaciel
 
Posty: 34
Rejestracja: 19 Lis 2011, 22:35
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 4 razy
    Windows XP Firefox

Re: DIAMENT 2200

Postprzez robo » 10 Maj 2012, 08:25

a czujnik predkosci jak ustawic - gdy w trakcie proby ustawienia odczyt jest 24-49ju? Co z linia blokad jak najlepiej sprawdzic?
Awatar użytkownika
robo
Poziom 2
Poziom 2
 
Autor tematu
Posty: 146
Rejestracja: 27 Maj 2010, 03:09
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
    Windows XP Opera

Re: DIAMENT 2200

Postprzez Ajpier » 10 Maj 2012, 14:54

Prędkość podana jest w jednostkach umownych bo każdy napęd ma inną prędkość. Najlepiej na zasadzie prób i błędów ustawić w połowie skali pomiędzy zadziałaniem wyłapującym zbyt szybką i zbyt wolną prędkością przenośnika.
W twoim przypadku gdy nie korzystasz z transmisji to obwód blokad nie odbiega niczym od ZLS czyli dioda w ostatniej blokadzie i szereg styków po trasie.
Dziś mi się nie chce.
Awatar użytkownika
Ajpier
Moderator
Moderator
 
Posty: 580
Rejestracja: 26 Maj 2010, 19:08
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy
    Windows Vista Firefox

Re: DIAMENT 2200

Postprzez elektrykorz » 10 Maj 2012, 16:09

z tym ze jak masz transmisję do skrzynki to z blokady trzeba było brać dwa styki- jeden to obwód bezpieczeństwa a drugi transmisja do sterownika
Awatar użytkownika
elektrykorz
Przyjaciel
Przyjaciel
 
Posty: 34
Rejestracja: 19 Lis 2011, 22:35
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 4 razy
    Windows XP Firefox

Re: DIAMENT 2200

Postprzez Ajpier » 10 Maj 2012, 16:14

Nie mówmy o transmisji bo on jej w sagach nie ma. Jeśli ma nowszy typ diamenta to może zamiast diody stosować co najwyżej moduły UWS/UWZ.
Dziś mi się nie chce.
Awatar użytkownika
Ajpier
Moderator
Moderator
 
Posty: 580
Rejestracja: 26 Maj 2010, 19:08
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy
    Windows Vista Firefox

Re: DIAMENT 2200

Postprzez krzysiztof » 07 Lip 2012, 21:06

Mam pytanie , jak mostkuje się Czujnik indukcyjny ?
Awatar użytkownika
krzysiztof
Poziom 2
Poziom 2
 
Posty: 125
Rejestracja: 11 Lut 2012, 22:07
Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
    Windows 7 Internet Explorer 9

Następna

Wróć do Automatyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

  • Reklama